kuchnia włoska w Krakowie

Idealną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu właściwe? Najczęściej jest tak, że najporządniej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezlik różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w takim razie zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są kolejnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Comments are closed.