Pizza Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie dobrze znane są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak solidnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co od początku do końca lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Comments are closed.